دانشجوی دکتری تخصصی الکترونیک، مرکز مطالعات و تحقیقات، منطقه پدافند هوایی شمال غرب، تبریز، ایران
چکیده
نبرد اطلاعات؛ پدیدهی جدیدی نیست و از آغاز جامعهی بشریت وجود داشته است. از زمانی که مردمی وجود داشتهاند که باهم موافق نبودند، نبرد نیز وجود داشته است. امروز هم ادامه دارد و پایانی برای آن دیده نمیشود. کسانی که اطلاعات بهتری دارند و به سرعت و به درستی از آن استفاده میکنند، برندگان نبردها هستند. تأثیر این نوع نبرد با افزایش شدید اطلاعات جهانی و فضای سایبری، شدت گرفته است. برای قرنها، رمزنگاری، برای پنهان کردن و آشکار کردن پیامها به کار میرفت؛ حتی لغت سیفر[1]، به معنای رمزنگاری از لغت عربی «صفر» به معنای «هیچ» مشتق شده است. امروزه در دوران اطلاعات و داده به سر میبریم و بنابراین نبرد اطلاعات هیچ تعجبی ندارد. البته تقریباً همهچیز را در مقیاس جهانی آن نگاه میکنیم و بنابراین نبرد هم در مقیاسی جهانی دیده میشود. در حقیقت، نبرد اطلاعات، نشان میدهد که اطلاعات، بهتنهایی، عرصهای جداگانه، سلاحی بالقوه و هدفی پرمنفعت، محسوب میشود. نبردی که مرزهای جغرافیایی در آن معنا ندارد. در این نوع نبرد، شاید بخش نظامی، دیگر نتواند میدان نبرد را کنترل کند. تئوری نبرد اطلاعات بر پایهی قوانین فیزیک، اثر متقابل جوامع، اصول و ابزارهایی است که موجب توانمند کردن فرد برای کسب اطلاعات و برتری بر دشمن میشود. نبرد اطلاعات در زمانهای صلح و جنگ، به کار میرود. اساس نبرد اطلاعات از جنگ روانی، فریب و عملیات امنیتی، شکل گرفته است. مقاله حاضر، رویکردهای متفاوت نبرد اطلاعاتی، ویژگیها و اهداف آن را مورد مطالعه قرار میدهد.
نشریه مکتب اسلام، 1384، شماره (3). کلیپ جنگ نرم و دشمن شناسی سایت ir، کد خبر: 180220.
منیرحجاب، محمد؛ 1387؛ جنگ روانی (الحرب النفسیه)، تهران؛ مرکز آموزشی و پژوهشی شهید صیاد شیرازی.
پایگاه اطلاع رسانی سازمان پدافند غیرعامل کشور، 1391، دفاع اطلاعاتی: جنگ اطلاعات، کدخبر: 775، 19 آذر 1391.
علیزاده، بابک. 1396، مقدمهای بر جنگ اطلاعات، سایبر نیوز، 10 تیر 1396.
عبدالله خانی، علی؛ 1386؛ جنگ نرم 3 (نبرد در عصر اطلاعات)، تهران. موسسه فرهنگی مطالعات و تحقیقات ابرار معاصر تهران.
لابیکی، مارتین ک؛ 1385؛ هفت نوع جنگ اطلاعاتی؛ گزیدهای از عصر اطلاعات (الزامات ملی در عصر اطلاعات)، دیوید س آلبرتس، دانیل س پاپ؛ علی علیآبادی، رضا نخجوانی؛ تهران؛ پژوهشکده مطالعات راهبردی.
صدوقی، مرادعلی؛ 1380؛ تکنولوژی اطلاعاتی و حاکمیت ملی، تهران، وزارت امور خارجه.
وبستر، فرانک؛ کوین، رابینز؛ 1384؛ عصر فرهنگ فناورانه (از جامعه اطلاعاتی تا زندگی مجازی)، ترجمه: مهدی داودی؛ تهران؛ توسعه.
کرمی کامکار، محمدرضا. 1391، امنیت اطلاعات چیست؟، پورتال رسمی شرکت فناوران حفیظ سامانه، کد مقاله 30، 22/3/1391.